zaterdag 24 december 2011

Heerenveen ontvangt Europese Green Light Award (Light Challenge 2011)

Heerenveen ontvangt pluim van Europa voor Light Challenge 2011

De gemeente Heerenveen kreeg op vrijdag 23 december j.l. een plaquette van het Europese GreenLight-programma uit handen van staatssecretaris Joop Atsma van Milieu en Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting.

De gemeente Heerenveen ontvangt deze pluim van de Europese Commissie vanwege haar initiatief om de Light Challenge 2011 te organiseren; een wedstrijd waarin studenten opgeroepen werden om - samen met bewoners - tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen voor de verlichting in een woonstraat.

Heerenveen organiseerde de Light Challenge 2011 samen met de gemeenten Groningen en Assen. In het kader van de Light Challenge 2011 werden studenten van universiteiten en hbo-instellingen opgeroepen om nieuwe vormen van straatverlichting te ontwerpen, die energiezuiniger en duurzamer zijn dan de huidige. Drie teams van studenten hebben aan de ontwerpwedstrijd meegedaan. Op 27 oktober jl. is het winnende team bekend gemaakt. Het team 'Light Sensation' won met een innovatief ontwerp voor de Maasstraat in Assen.Winnaars van de Light Challenge 2011, Filiz Zorluer en Martin Vasilev, gaven een prachtige presentatie van het concept Trion, waarin de Reflexstone is verwerkt om nog meer energiebesparing op te leveren.

Wethouder Age Hartsuiker kreeg de plaquette uitgereikt door Staatssecretaris Joop Atsma van Infra en Milieu en Rob Metz, voorzitter van de Projectgroep openbare verlichting van Taskforce verlichting.
De staatssecretaris had veel belangstelling voor het concept en gaf ook speciaal aandacht aan de Reflexstone.Het Europese GreenLight-programma zet initiatieven in het zonnetje die gericht zijn op energiebesparing en CO2-reductie op het gebied van verlichting. Het programma is ingesteld door de Europese Commissie. Door de toepassing van energiezuinige technieken kan het energieverbruik van openbare verlichting met zeker 30% teruggebracht worden.

Eerder ontving de gemeente Heerenveen voor haar activiteiten op gebied van energiezuinige openbare verlichting de OVL-Award 2010 van de Taskforce Verlichting. De gemeente is door de Taskforce Verlichting ook opgenomen als één van de Tien Lichtende Voorbeelden op het gebied van energiezuinige verlichting. De tentoonstelling over de Tien Lichtende Voorbeelden is in de raadszaal van de gemeente Heerenveen te bezichtigen.

De bedoeling is dat de Light Challenge in 2013 een vervolg krijgt, en zo mogelijk Europees!

Geen opmerkingen: