vrijdag 16 maart 2012

Verkeersveiligheidsles en reflecterende wegverharding / Een leerzame middag

MENTERWOLDE – De gemeente Menterwolde hield op 9 maart, in samenwerking met de Heemtuin, NME en Kijlstra Bestrating, een educatieve middag voor de groepen 7 van de basisscholen in Muntendam. De leerlingen waren erg enthousiast.

Doel
Doel van de middag was leerlingen bewust te maken van de verkeersveiligheid in hun leefomgeving en de rol die duurzame producten hierin spelen. Te denken valt aan reflecterende grondstoffen, de juiste toepassing van verlichting en de vele verkeersbewegingen waar scholieren dagelijks mee te maken krijgen. 'Met de educatieve middag hebben we geprobeerd schoolgaande kinderen bewust te maken van de verkeersveiligheid in hun eigen leefomgeving en de rol van duurzame producten. Zo zijn de kruispunten in Muntendam voorzien van de Reflexstone, een duurzaam product die een meer veilig gevoel geeft in het verkeer door de reflexterende eigenschap. Ook het feit dat er minder lichtbronnen nodig zijn is onder de aandacht gebracht; dit levert een besparing in de energiekosten op... en dus ook beter voor het milieu', aldus Anita Hoppentocht van de gemeente Menterwolde.

Reflecterende betonstenen
De leerlingen werden rond 13.00 uur opgewacht bij de kruising Nieuweweg / Domela Nieuwenhuisweg door wethouder Matty Siersema en Piet Zijlstra van Kijlsta Bestrating. Zij legden de leerlingen uit dat er op dat kruispunt unieke reflecterende betonstenen liggen en dat er in Muntendam 20 van deze kruispunten zijn.




Na aankomst in de Heemtuin was er een presentatie over duurzame bestrating en verlichting en gingen de leerlingen aan de slag met diverse opdrachten. Zo stond er een vrachtwagen met stenentrailer om de dode hoek te ervaren, konden ze een straat leggen en ook mochten ze een Reflexstone maken.








In de pauze was er chocolademelk en een versnapering.


Ook was er in het kader van Openbare Verlichting een opdracht bij de Trion van LighSensation, winnaar van de Lightchallenge 2011.


De eerste zelfgemaakte reflecterende steen werd tegen het licht gehouden: Mooi!



Opdracht: ontwerp een kruising
Als afsluiting kreeg elke groep een opdracht mee van Wethouder Jan Batelaan; ontwerp een kruising. Het is de bedoeling dat ze, naar aanleiding van wat ze geleerd hebben, daarin hun eigen ideeën over veiligheid en duurzaamheid verwerken.



Op vrijdag 13 april moeten de groepsopdrachten ingeleverd zijn bij de Heemtuin, waar ze worden tentoongesteld.

Jury
Op 17 april komt de jury bijeen om te beslissen welke groep het het beste heeft gedaan. De winnende groep mag tussen de middag een keer naar de Heemtuin om pannenkoeken te eten.

Geen opmerkingen: